Τα αυτοκίνητα που προετοιμάζονται μόνα τους για σύγκρουση

Η παθητική ασφάλεια έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, όπου τα αυτοκίνητα αναγνωρίζουν πότε θα συγκρουστούν και φροντίζουν να μειώσουν τις συνέπειες του ατυχήματος για όλους τους επιβαίνοντες.
audi

Τα σημερινά αυτοκίνητα έχουν κάνει άλματα προόδου στον τομέα της παθητικής ασφάλειας σε σχέση με το παρελθόν, όμως εκτός από τους αερόσακους και τις ζώνες παραμόρφωσης που βοηθούν κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης υπάρχουν και τα συστήματα που ενεργοποιούνται λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα από αυτήν, έτσι ώστε οι επιβάτες να προστατευτούν με το βέλτιστο τρόπο.

Ένα παράδειγμα προετοιμασίας του αυτοκινήτου για επερχόμενη σύγκρουση είναι η ενεργή αερανάρτηση του Audi A8 που λειτουργεί σε ταχύτητες από 0km/h έως και 60km/h. Δύο αισθητήρες σε κάθε πλευρά του οχήματος αντιλαμβάνονται πότε ένα αντικείμενο πλησιάζει με ταχύτητα και στέλνουν σήμα στην ενεργή αερανάρτηση η οποία ανασηκώνει αυτόματα την αντίστοιχη πλευρά κατά 8 εκατοστά. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται αισθητά οι επιπτώσεις της πλευρικής σύγκρουσης και προστατεύονται πιο αποτελεσματικά οι επιβάτες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι δυνάμεις μιας σύγκρουσης απορροφώνται καλύτερα στο χαμηλότερο τμήμα του αυτοκινήτου, εκεί που η ακαμψία του σασί είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Έτσι η καταπόνηση των επιβατών να μειώνεται έως και 50%.

audi

Στο κομμάτι της προετοιμασίας για σύγκρουση, αρκετά σύγχρονα μοντέλα αυτοκινήτων κάνουν αυτόματα ορισμένες διαδικασίες που έχουν στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας. Τα παράθυρα και η ηλιοροφή κλείνουν, οι ζώνες των επιβατών σφίγγουν και τα αλάρμ ανάβουν αυτόματα όταν οι αισθητήρες αντιληφθούν πως μια σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, αφού φυσικά ενεργοποιηθεί το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος εκτάκτου ανάγκης το οποίο κάνει ότι μπορεί για να μειώσει την ταχύτητα ή να ακινητοποιήσει το όχημα.

Ετικέτες