Το ενεργό cruise control αποτρέπει τα ατυχήματα

Η βασική λειτουργία του ενεργού cruise control είναι να διατηρεί μια σταθερή ταχύτητα, ενώ παράλληλα ελέγχει διαρκώς τον δρόμο για άλλα οχήματα.
audi

Το σύστημα cruise control, δηλαδή η διατήρηση μιας προεπιλεγμένης ταχύτητας στον αυτοκινητόδρομο, δεν είναι κάτι καινούριο αφού εξοπλίζει οχήματα εδώ και δεκαετίες. Παρόλα αυτά λιγότεροι άνθρωποι έχουν έρθει σε επαφή με την εξελιγμένη εκδοχή του - το ενεργό cruise control - το οποίο τα τελευταία χρόνια κάνει την εμφάνισή του σε όλο και περισσότερα μοντέλα αυτοκινήτων συμβάλλοντας στην ασφάλεια και δίνοντάς μας μια γεύση από την αυτόνομη οδήγηση του μέλλοντος.

Η βασική λειτουργία του ενεργού cruise control είναι να διατηρεί μια σταθερή ταχύτητα, ενώ παράλληλα ελέγχει διαρκώς τον δρόμο για άλλα οχήματα. Εκτός από την επιθυμητή ταχύτητα, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει και την επιθυμητή απόσταση ασφαλείας από τα οχήματα που προπορεύονται. Αν κάποιο από αυτά ταξιδεύει σε χαμηλότερη ταχύτητα ή επιβραδύνει, τότε το σύστημα μειώνει ανάλογα την ταχύτητα του αυτοκινήτου χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, διατηρώντας σταθερή την απόσταση μεταξύ τους. Αντίστοιχα, επιταχύνει ξανά όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή τιμή που είχε θέσει ο οδηγός εξαρχής.

audi

Τα σύγχρονα συστήματα ενεργού cruise control, όταν συνδυάζονται με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα και σε όλο το φάσμα ταχυτήτων, από την πλήρη στάση μέχρι τις ταχύτητες αυτοκινητόδρομου. Έτσι, ενισχύουν την ασφάλεια μέσα στην πόλη και κάνουν ευκολότερη τη ζωή του οδηγού αφού δεν χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιεί το γκάζι ή το φρένο. Στο μέλλον, η συντριπτική πλειοψηφία των οχημάτων που θα κυκλοφορούν στους δρόμους θα εξοπλίζονται με το εν λόγω σύστημα, κάτι που θα μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ατυχήματα και τις μικροσυγκρούσεις στην πόλη, αλλά και τα σοβαρά τροχαία στο εθνικό δίκτυο.