Ταξιδεύοντας με παιδιά

Οι οδηγικές συνήθειες όταν έχεις παιδιά στο αυτοκίνητο πρέπει να προσαρµόζονται ανάλογα µε τις συνθήκες και με τον απαραίτητο χρονισμό που θα διευκολύνει τη μετακίνηση των μικρών επιβατών μας.
travel

Οι µικροί επιβάτες νιώθουν εκνευρισμό όσο περνά η ώρα, µε αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ηρεμία του οδηγού. Προετοιμαστείτε κατάλληλα και πάρτε κάποια µέτρα που θα διασφαλίσουν ένα άνετο και ασφαλές ταξίδι. 

Μια κακή συνήθεια αρκετών οδηγών είναι να «ρίχνουν» τα παιδιά στο πίσω κάθισμα και να τα βομβαρδίζουν µε παιχνίδια, προκειμένου να επικεντρώσουν εκεί την προσοχή τους για να µην τους ενοχλούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αυτή η λύση όμως, εκτός του ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, αφού τα παιδιά πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι δεμένα, δεν έχει και ιδιαίτερα αποτελέσματα, δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα παιδί να µείνει αρκετή ώρα ήσυχο. Ακολουθήστε τις παρακάτω συµβουλές για να µην καταντήσει το ταξίδι μαρτύριο τόσο για εσάς όσο και για τα βλαστάρια σας

Δώστε το καλό παράδειγµα
Εκµεταλλευτείτε το γεγονός ότι τα παιδιά µιµούνται εκ φύσεως τους µεγαλύτερους. Δείξτε και υποδείξτε τη σωστή συµπεριφορά και διαµορφώστε σιγά σιγά την κυκλοφοριακή αγωγή των παιδιών σας. Προσοχή όµως! Όσο ευεργετικά µπορεί να είναι τα αποτελέσµατα µιας σωστής διαπαιδαγώγησης τόσο χειρότερα είναι σε περίπτωση που δεν δίνετε το καλό παράδειγµα και καταστρατηγείτε τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Δώστε το σωστό παράδειγµα και εφαρµόστε αυτά που λέτε. Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια που απορροφούν τα πάντα, μην αφήνοντας τίποτα να πέσει κάτω.

Υποδείξτε τους από πού πρέπει να γίνεται η επιβίβαση και η αποβίβαση και απαγορέψτε τους να επιχειρούν να ανοίξουν τις πόρτες αν το αυτοκίνητο δεν έχει ακινητοποιηθεί πλήρως ή δεν τους έχετε δώσει άδεια. Δείξτε σεβασµό στους υπόλοιπους οδηγούς, αλλά και στους πεζούς. Αν όλοι εφαρµόζαµε αυτά τα απλά πράγµατα, δεν θα µιλούσαµε σήµερα για έλλειψη οδηγικής παιδείας.

Πριν αναχωρήσετε
Φροντίστε να κάνετε τη ζωή των παιδιών σας όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη. Τα ρούχα τους πρέπει να είναι άνετα, ενώ κάποιο αγαπηµένο τους παιχνίδι ή προσωπικό αντικείµενο θα τα απασχολήσει για κάποια ώρα. Ένα µπουκάλι νερό και κάτι φαγώσιµο θα σας γλιτώσουν από γκρίνιες και συνεχείς στάσεις.

Ιδανική θερµοκρασία
Σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινοµένων (πολύ κρύο ή ζέστη) µην επιβιβάσετε τα παιδιά απευθείας στο αυτοκίνητο διότι θα νιώσουν δυσφορία. Αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας πριν ξεκινήσετε και ρυθµίστε τη θερµοκρασία του εσωτερικού σε λογικό επίπεδο, οι 22 βαθμοί είναι το ιδανικό, έτσι ώστε το περιβάλλον να είναι φιλόξενο για τους µικρούς επιβάτες.

belt
Ζώνη ασφαλείας
Η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι ένα µη διαπραγµατεύσιµο ζήτηµα είτε πρόκειται για µακρινό ταξίδι είτε για µικρή βόλτα. Δώστε το σωστό παράδειγµα και φοράτε πάντα τη ζώνη σας ακόµα κι αν δεν το συνηθίζετε. Οι φωνές και το μάλωμα δεν πρόκειται να πείσουν τα παιδιά για την αναγκαιότητά της. Καλύτερα να εξηγήσετε µε απλό τρόπο τη σηµασία της. Τα παιδιά καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα απ’ όσα φανταζόµαστε. Αν χρειαστεί, χρησιµοποιήστε κάποιο γνωστό πρόσωπο που θαυµάζουν (π.χ. ο Hamilton πάντα φοράει ζώνη!).

Ταξιδιώτες «µινιόν»
Αν τα παιδιά είναι πολύ µικρής ηλικίας, τότε τα πράγµατα είναι αρκετά πιο δύσκολα. Να είστε προετοιµασµένοι για αρκετές στάσεις, ενώ καλό είναι να έχετε προκαθορίσει τα σηµεία όπου µπορείτε να σταµατήσετε -αν γνωρίζετε τη διαδροµή). Το φαγητό, το νερό και η πιπίλα είναι απαραίτητα και πρέπει να τα έχετε πάντοτε µαζί σας. Η ηρεµία του µωρού σας διασφαλίζει και τη δική σας ψυχική ισορροπία.

Παιχνίδια
Όσο κι αν εσείς έχετε µαγευτεί από κάποιο όµορφο τοπίο δεν σηµαίνει ότι το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά σας. Ίσως ξεχαστούν για λίγο, αλλά όχι αρκετά. Κάποια παιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά (π.χ. ηλεκτρονικά, κούκλες) θα τα κρατήσουν απασχοληµένα έστω και για λίγο.

Βιβλία
Άλλη µια λύση είναι το βιβλίο, αν και δεν πρόκειται να κρατήσει το ενδιαφέρον τους για πολλή ώρα αµείωτο, αφού κάποια στιγµή θα ζαλιστούν και θα παρατήσουν την ανάγνωση. Παρ’ όλα αυτά ένα βιβλίο µε «χαλαρό» περιεχόµενο και πολλές φωτογραφίες µπορεί να τα απασχολήσει για αρκετή ώρα. Επίσης, τα κόµικ είναι µια καλή εναλλακτική λύση.

sleep
Σωτήριος ύπνος
Η καλύτερη περίπτωση είναι το παιδί να κοιµάται. Το µόνο που έχετε να κάνετε είναι να φροντίσετε για την κατάλληλη τοποθέτησή του στο παιδικό κάθισµα και να βεβαιωθείτε ότι είναι σωστά δεµένο. Οι πιθανότητες να κοιµηθεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυξάνονται σηµαντικά αν την προηγούµενη µέρα δεν έχει κοιµηθεί πολλές ώρες.

Μια στάση εδώ
Σε ένα πολύωρο ταξίδι δυσανασχετούν ακόµα και οι ενήλικοι, πόσω µάλλον τα παιδιά. Όταν ο εκνευρισµός αρχίσει να τα καταβάλλει, οι ερωτήσεις επαναλαµβάνονται κάθε δυο λεπτά και η ατµόσφαιρα µυρίζει µπαρούτι, τότε ήρθε η ώρα να κάνετε µια στάση. Μην το θεωρήσετε χάσιµο χρόνου. Μπορεί να φτάσετε λίγο πιο αργά στον προορισµό σας, αλλά τουλάχιστον θα είστε πιο ήρεµοι και ασφαλείς στο υπόλοιπο ταξίδι. Εξάλλου µια στάση θα κάνει καλό και σε εσάς, αφού εκτός του ότι θα χαλαρώσετε θα γεµίσετε και τις «µπαταρίες» σας.