Δένοντας τα παιδιά σωστά στο αυτοκίνητο

Ένα στα δύο παιδιά είναι δεμένο λάθος ή καθόλου δεμένο στο αυτοκίνητο. Η υποστήριξη όλων είναι απαραίτητη.
child

Τα παιδιά είναι η πιο ευάλωτη ομάδα επιβατών του αυτοκινήτου σε περίπτωση ατυχήματος. Κάθε χρόνο το 27% των παιδιών που πέφτουν θύματα τροχαίου ατυχήματος είναι παιδιά-επιβάτες.

Tα στοιχεία είναι συγκλονιστικά για τη χώρα μας:
- Κάθε χρόνο, περίπου 400 παιδιά πέφτουν θύματα τροχαίου ατυχήματος ως επιβάτες.
- Ένα παιδί στα δύο δεν είναι δεμένο σωστά στο αυτοκίνητο
- Ένα παιδί στα δύο που κινούνται με αυτοκίνητο δεν είναι καν δεμένο

Σε περίπτωση ατυχήματος, οι κίνδυνοι σοβαρού τραυματισμού με κατάληξη του εμπλεκόμενου παιδιού είναι τρεις φορές μεγαλύτερη στην περίπτωση που το παιδί δεν μεταφέρεται με το αυτοκίνητο σε παιδικό κάθισμα ή δεν είναι σωστά δεμένο σε αυτό. Τι πρέπει να κάνουμε;

small

Τα μικρά
Τα μικρά παιδιά χρειάζεται να μεταφέρονται στο ειδικό καθισματάκι που πάντα έχει στραμμένη την πλάτη του στη φορά της κίνησης του αυτοκινήτου, το οποίο ιδανικά πρέπει να είναι τοποθετημένο στο πίσω κάθισμα. Στην περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν και μεταφέρεται στο κάθισμα του συνοδηγού, ο αντίστοιχος αερόσακος πρέπει να είναι απενεργοποιημένος.

Δεν ενδείκνυται να περνάτε σε μεγαλύτερη κατηγορία παιδικού καθίσματος, παρά μόνο όταν το κεφάλι του νηπίου αρχίζει να ξεπερνά το κορυφή του καθίσματος-πορτμπεμπέ.

Τα παιδικά καθίσματα που συμμορφώνονται με το πρότυπο ECE-R129 πρέπει να είναι προσανατολισμένα με την πλάτη στη φορά της κίνησης μέχρι την ηλικία των 15 μηνών. Οι 15 μήνες είναι αυτό που ισχύει στην EE γενικότερα, πλην της Σουηδίας που επιβάλλει αυτόν τον τύπο καθίσματος μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών.

medium

Τα μεσαία
Τα παιδιά από την ηλικία 15 μηνών μέχρι των τεσσάρων ετών μπορούν να μεταφέρονται σε παιδικό κάθισμα που είναι προσανατολισμένο στη φορά της κίνησης του αυτοκινήτου και είναι εξοπλισμένο με το δικό του σύστημα ζώνης ασφαλείας.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι το κάθισμα να είναι στιβαρά συνδεδεμένο με το αυτοκίνητο. Στην περίπτωση που εγκατασταθεί σε βάσεις συγκράτησης Isofix, το μοντέλο του αυτοκινήτου θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη λίστα της πιστοποίησης του παιδικού καθίσματος.

Η αντικατάσταση του παιδικού καθίσματος με άλλο της μεγαλύτερης κατηγορίας δεν επιβάλλεται παρά μόνο όταν το πάνω μέρος του κεφαλιού του παιδιού ξεπεράσει το ανώτατο σημείο της πλάτης του καθίσματος.

big

Τα μεγάλα
Το παιδικό κάθισμα του είδους συνίσταται να είναι εξοπλισμένο και με πλάτη που προσφέρει στα μεγάλα παιδιά τη βέλτιστη ασφάλεια και άνεση. Ένα απλό ανυψωτικό έδρανο επιτρέπει μεν τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου να έρθει στο ενδεδειγμένο ύψος, αλλά δεν προστατεύει σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης.

Είναι σημαντικό η ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου να εφαρμόζει σωστά και με τις σωστές γωνίες στο σώμα και φυσικά να έχει την ενδεδειγμένη τάση χωρίς χαλαρότητα και μπόσικα.

Τα παιδικά καθίσματα του είδους αυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παιδιά μέχρι 12 ετών ή ύψους 1,35 m, όπως ορίζει ο ελληνικός KOK. Η δική μας συμβουλή είναι να το διατηρήσετε μέχρι ύψους 1,50 m, όπως ορίζει ο KOK της Γερμανίας, της Ελβετίας ή της Ιταλίας.

Οι ασφαλέστερες θέσεις παραμένουν αυτές του πίσω καθίσματος και για τα μεγάλα παιδιά.