Πως φορτώνουμε με ασφαλή τρόπο την μπαγκαζιέρα οροφής [vid]

H Allianz πραγματοποίησε δοκιμές σύγκρουσης μιας μπαγκαζιέρας οροφής που είχε φορτωθεί με λάθος τρόπο για να προβάλει την επικινδυνότητα μιας τέτοιας τακτικής. 
car

H Allianz πραγματοποίησε δοκιμές σύγκρουσης μιας μπαγκαζιέρας οροφής που είχε φορτωθεί με λάθος τρόπο για να προβάλει την επικινδυνότητα μιας τέτοιας τακτικής. 

Πιο συγκεκριμένα, εξοπλισμός χειμερινών σπορ (πέδιλα και μπότες του σκι, μπουκάλια κτλ) τοποθετήθηκε αραιά μέσα στην μπαγκαζιέρα χωρίς το περιεχόμενο της να ασφαλιστεί με κάποιο τρόπο, κάτι που συμβαίνει συχνά σε πραγματικές συνθήκες. Σε μια προσομοίωση μετωπικής σύγκρουσης με ταχύτητα 50km/h με τα εξής αποτελέσματα, τα οποία φαίνονται και στο παρακάτω βίντεο:

•    Όλα τα μη ασφαλισμένα περιεχόμενα της μπαγκαζιέρας μετακινήθηκαν στο εμπρός μέρος λόγω των δυνάμεων επιτάχυνσης και τα πέδιλα του σκι έσπασαν το πλαστικό περίβλημα βγαίνοντας έξω σχεδόν χωρίς καμία επιβράδυνση.
•    Η μπαγκαζιέρα ξεκόλλησε εν μέρει από την βάση της καθώς τα σημεία επαφής που δεν ήταν σφιγμένα από τη μία πλευρά, δεν άντεξαν τις δυνάμεις.
Παράλληλα, η εταιρεία έδωσε μια σειρά από συμβουλές για το πώς μπορούμε να τοποθετήσουμε με ασφάλεια τις αποσκευές μας μέσα στην μπαγκαζιέρα:
•    Όταν τοποθετούμε πράγματα μέσα σε μια μπαγκαζιέρα πρέπει πάντα να ελέγχουμε το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος φορτίου. Αυτό μπορούμε να το βρούμε στις οδηγίες χρήσης του οχήματος και συμπεριλαμβάνει το βάρος της μπαγκαζιέρας, της βάσης της και των περιεχομένων.
•    Επίσης πρέπει να ελέγχουμε το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος φορτίου συγκεκριμένα για την οροφή  το οποίο αναφέρεται στις οδηγίες.
•    Μην υπερφορτώνετε την μπαγκαζιέρα. Βαριά αντικείμενα όπως οι μπότες του σκι πρέπει να τοποθετούνται χαμηλά στον χώρο αποσκευών και ιδανικά όχι στην οροφή. Μεγάλα αντικείμενα που μπορούν εύκολα να δεθούν όπως τα πέδιλα του σκι, αλλά και ελαφρύτερα αντικείμενα όπως ρουχισμός, κράνη κτλ μπορούν να τοποθετηθούν στη μπαγκαζιέρα.
•    Όταν ενώνετε τη μπαγκαζιέρα με τη βάση της ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης με προσοχή. Θα πρέπει να προτιμάτε μπαγκαζιέρες που τα λουριά συγκράτησης περικυκλώνουν τις μπάρες οροφής.
•    Η μπαγκαζιέρα πρέπει να έχει διάφορες επιλογές ασφάλισης των αποσκευών στο εσωτερικό της με σταθερά σημεία υποδοχής λουριών από μέταλλο. Το πλαστικό μπορεί να γίνει πιο ευαίσθητο κατά τη διάρκεια του χειμώνα ενώ είναι πιθανό να φθαρεί όταν έρχεται σε επαφή με σκληρά αντικείμενα κατά την άτσαλη φόρτωση.
•    Όταν οδηγείτε με την μπαγκαζιέρα, δώστε προσοχή στη διαφορετική συμπεριφορά του οχήματος στο δρόμο. Το υψηλότερο κέντρο βάρους κάνει το όχημα πιο ασταθές στις στροφές ή το φρενάρισμα. Η επιπλέον δομή στην οροφή του επίσης αλλάζει την αεροδυναμική και κάνει το όχημα πιο επιρρεπή σε πλευρικούς ανέμους.
•    Μην ξεχνάτε το αυξημένο ύψος του οχήματος – ιδιαίτερα σε περιπτώσεις van και suv – όταν εισέρχεστε σε υπόγεια γκαράζ.
•    Επίσης πρέπει να θυμάστε να ελέγχεται και να ρυθμίζεται ανάλογα την πίεση των ελαστικών πριν από κάθε ταξίδι αν υπάρχει επιπλέον βάρος στο όχημα.
•    Το βάρος του συνολικού φορτίου που περιλαμβάνει τους επιβάτες, τις αποσκευές και άλλες δομές δεν πρέπει να ξεπερνά το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του οχήματος.

[Πηγή: Allianz]